IJsberenpoldertocht 2020

Scouting Willem Barendsz IJsberenpoldertocht 25-01-2020

Ook dit jaar heeft de IJsberenpoldertocht van Scouting Willem Barendsz plaatsgevonden. Een speciale editie ditmaal, omdat er een speurtocht over het water was uitgezet.

Voorgaande jaren waren de vletten nog steeds in de winterstalling, maar mede door de inzet van de vrijwilligers waren de vletten een week van te voren vanuit de boerderij Landlust reeds te water gelaten. Daardoor kon er volop gebruikgemaakt worden van het varend materieel. De zeeverkennersleiding had samen met de vrijwilligers van de evenementen commissie en de Wilde Vaart een spannende tocht uitgezet. Het geheel vond plaats in de Boskoop-Gouwepolder met als hoogtepunt het bedienen van de sluis Laag Boskoop, mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van de Boskoopse VVV die met een ploeg van 3 man vertegenwoordigd was. Door deze vrijwilligers werd duidelijk uitleg gegeven over hoe een sluis in het algemeen en speciaal deze werkte. Ook werd er aandacht besteed aan de geschiedenis van deze sluis die sinds 2018 onder het beheer van de gemeente Alphen aan den Rijn valt. Voor diegene die niet bij de uitleg aanwezig waren, de sluis wordt heden ten dagen alleen nog gebruikt door grondschippers en de VVV boot van Boskoop. De gemeente Alphen aan den Rijn wil dat het vaarwegennetwerk voor deze gebruikers en de recreatievaart wordt behouden en op termijn wil de gemeente het aantal vaarwegen in de Gouwepolder en de polder Laag Boskoop uitbreiden.

IJsberenpoldertocht 2020IJsberenpoldertocht 2020

Ondertussen werd er in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Excelsior, waar ze normaal met veel plezier op een goed niveau muziek maken, voor de welpen een Iscout georganiseerd.

IJsberenpoldertocht 2020Een spel waarbij creativiteit, samenwerken en internet de belangrijkste ingrediënten zijn. De welpen en hun begeleiders hebben laten zien dat ze heel goed zijn in het improviseren. Dat bleek uit het feit dat de welpen de balkonscène van Romeo en Julia konden naspelen (zonder een meisje, zonder gitaar en zonder balkon), er werd fantasierijk versierd op natte cake en van bananen werden een valhelm en een matras gemaakt.

Hoe dit precies is gegaan kunnen de welpen goed zelf uitleggen (kom eens langs op de Horde op de Boterbloem…!!)

Van al deze activiteiten krijg je honger en ook daar was goed voor gezorgd, de vrijwilligers hadden voor 3 verschillende maaltijden gezorgd (voor meer dan 50 man). Er was keuze uit peen en uien, spinazie stamp en chili con carne en niet te vergeten eigen gemaakte erwtensoep!!! geflankeerd met uitgebakken spek en rookworst. Een echt feestmaal en een IJsberenpoldertocht waardig.

IJsberenpoldertocht 2020IJsberenpoldertocht 2020
Na het eten was het tijd voor enkele plechtigheden, waarbij het oude aftredende bestuur nog even in het zonnetje werd gezet. Uit handen van de nieuwe voorzitter kregen alle drie een bronzen beeldje overhandigd die de vriendschap met de scouting vereniging Willem Barendsz symboliseert.

Daarna was het tijd voor de nieuwjaarsborrel voor ouders en verzorgers (en natuurlijk niet te vergeten andere vrijwilligers). Het was een mooi begin van 2020 voor Scouting Willem Barendsz.

IJsberenpoldertocht 2020

Mischa van Lindt