wacht03
wacht_2
wacht_3

Zaterdag 8-02-2020

Afgelopen zaterdag 08 februari ’20 heeft de wacht een zeilinstructie & zeiltechnische vaardigheden test afgelegd, het zogenaamde (bootsman) fluitjes spel. De bedoeling van het spel was om te testen hoever de bakken zijn met hun zeiltechnische vaardigheden, met name het op- en aftuigen en in het bijzonder het luisteren naar de zeiltechnische commando’s gegeven vanaf het wachtschip de Winthont.

Omdat er al dagen een stormwaarschuwing was gegeven had de leiding het weerbericht nauwlettend in de gaten gehouden, regelmatig werd er naar het zwerk gekeken om vast te stellen dat de storm niet eerder zou aankomen als voorspeld. Het enige dat werd vastgesteld tijdens het spel was dat het erg miezerde. Het waaide matig uit ZZW richting, zodat de vletten mooi halve wind langs de Winthont konden varen.

Vooraf werden de vletten langszij de Winthont afgemeerd, alwaar de spelleiding met geoefend oog de vletten inspecteerde. Dit werd “professioneel” vastgelegd op het scorebord (zie illustratie). Waar er kennis ontbrak werd er instructie gegeven. Alle verrichtingen werden nauwkeurig in de gaten gehouden vanuit de stuurhut.

Na afloop was er tijd voor een debriefing en kon men zich warmen aan een kop thee en de kachel die weer heerlijk aan het blazen was…..binnen de kortste keren was de koude vergeten.

De uiteindelijke winnaars waren de Jan van Genten die met Lelievlet 212 hadden aangetoond dat zij hun kennis het beste in de praktijk hadden gebracht. Aan de andere bakken nu de uitdaging om de volgende wedstrijd te winnen.

Zaterdag 8-02-2020Zaterdag 8-02-2020Zaterdag 8-02-2020Zaterdag 8-02-2020Zaterdag 8-02-2020

Activiteit op Landlust

18-01-2020

Het was weer een drukke boel bij boerderij Landlust afgelopen zaterdag18 januari. Er waren veel vrijwilligers, ouders en verkenners, op het erf, waar Scouting Willem Barendsz al jaren zijn vletten onderhoudt. Twee opdrachten werden zaterdag  uitgevoerd: Vletten in het water en onderhoud op het erf. Gelukkig waren er veel mensen aanwezig. De vrachtwagen met hydraulische kraan om de vletten te water te laten was verhinderd, maar gelukkig konden we een trailer huren van de scouts uit Waddinxveen. Er moest daardoor wel wat meer “manual labour” geleverd worden, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was heel fijn dat een van de ouders een goede trekauto had en bijpassend rijbewijs. Als team en met vereende krachten was het verplaatsen van de vletten een fluitje van een cent. De drie vletten zien er weer gelikt uit, mede door de inspanning van de onderhoudsvrijwilligers en de verkenners. De tweede activiteit was het knotten van een aantal wilgen, z.g. knotwilgen ???? … De kettingzaag en het snoeimes werden enthousiast gebruikt (na het nemen van de passende veiligheidsmaatregelen). Ook werd de welig tierende en woekerende bramenstruik gekortwiekt. Dat was wel een stekelig klusje. De SWB heeft weer aangetoond dat vele handen licht werk maken en dat zeeverkenners ook goed inzetbaar zijn als tuinman …..

Daarna lekker gezeild op de Oude Rijn

Mischa van Lindt

Knotwilgen op LandlustKotwilgen op LandlustVletten te water

Prijsuitreiking bakswedstrijden

Eindelijk is de uitslag van de bakswedstrijden bekend.

Na een vakantie en een afgelaste opkomst is eindelijk de uitslag van de bakswedstrijden bekend gemaakt.
De Ooievaars zijn voor een jaar de beste bak met 155,5 punten, een halve punt meer dan de Arenden.
De Zeemeeuwen zijn derde geworden met 153 punten, maar ook de Sperwers en Kieviten hebben het heel goed gedaan.

NaWaKa 2018

Nawaka is hét internationale zomerevenement voor alle waterscouts. De volgende editie vindt plaats in 2018, op Scoutinglandgoed Zeewolde. Volg Nawaka op Facebook en Twitter!

NaWaKa 2018

Einde van het onderhoudsseizoen voor de wacht

Zaterdag 18 maart zijn dan eindelijk de boten weer te water gelaten.

Einde van het onderhoudsseizoen voor de wacht

Reikhalzend is door de zeeverkenners uitgekeken naar dit moment.
Helaas kon de vrachtwagen niet eerder komen, waardoor de kinderen de boten niet bij de ligplaats konden verwelkomen.
Met de hulp van enkele ouders en kaderleden is alles op rolletjes gegaan en konden de Rode Vos, Blauwe Batavia en Vergulde Draak achter de Brandaris in sleep
naar de ligplaats bij de Winthont gebracht worden.
Ga voor meer foto's van het te water laten naar het fotoalbum.

Bakswedstrijden 2017

Zaterdag 18 februari was het slot van de jaarlijkse bakswedstrijden.

In de voorgaande weken konden de scouts punten verdienen met tent opzetten, pionieren, vuur maken en route technieken. De laatste dag wordt door alle bakken gekookt aan boord van de Winthont. Met voor zo min mogelijk geld zelf gekochte ingrediënten wisten de bakken weer iets bijzonders op tafel te zetten. Ze moesten een 3-gangen menu maken voor minimaal twee personen, waarbij het hoofdgerecht vis als ingrediënt moest hebben. De jury was zeer onder de indruk van de kookkunsten van de zeeverkenners.

Zomerkamp Scouts 2016

Hoe vergaat het de Scouts op Zweinsteinn en bij hun zoektocht naar Gruzelmenten? Volg het op hun zomerkamp Blog.