Get Adobe Flash player
wacht03
wacht04
wacht05
wacht_1
wacht_2
wacht_3
Facebook Image

Wat doet SWB binnenkort?

za feb 15 @17:00 - 04:00PM
Zeilschool Eendracht
February 2020
S M T W T F S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Ledensite

aanmelden voor de ledensite

Zaterdag 8-02-2020

Afgelopen zaterdag 08 februari ’20 heeft de wacht een zeilinstructie & zeiltechnische vaardigheden test afgelegd, het zogenaamde (bootsman) fluitjes spel. De bedoeling van het spel was om te testen hoever de bakken zijn met hun zeiltechnische vaardigheden, met name het op- en aftuigen en in het bijzonder het luisteren naar de zeiltechnische commando’s gegeven vanaf het wachtschip de Winthont.

Omdat er al dagen een stormwaarschuwing was gegeven had de leiding het weerbericht nauwlettend in de gaten gehouden, regelmatig werd er naar het zwerk gekeken om vast te stellen dat de storm niet eerder zou aankomen als voorspeld. Het enige dat werd vastgesteld tijdens het spel was dat het erg miezerde. Het waaide matig uit ZZW richting, zodat de vletten mooi halve wind langs de Winthont konden varen.

Vooraf werden de vletten langszij de Winthont afgemeerd, alwaar de spelleiding met geoefend oog de vletten inspecteerde. Dit werd “professioneel” vastgelegd op het scorebord (zie illustratie). Waar er kennis ontbrak werd er instructie gegeven. Alle verrichtingen werden nauwkeurig in de gaten gehouden vanuit de stuurhut.

Na afloop was er tijd voor een debriefing en kon men zich warmen aan een kop thee en de kachel die weer heerlijk aan het blazen was…..binnen de kortste keren was de koude vergeten.

De uiteindelijke winnaars waren de Jan van Genten die met Lelievlet 212 hadden aangetoond dat zij hun kennis het beste in de praktijk hadden gebracht. Aan de andere bakken nu de uitdaging om de volgende wedstrijd te winnen.

Zaterdag 8-02-2020Zaterdag 8-02-2020Zaterdag 8-02-2020Zaterdag 8-02-2020Zaterdag 8-02-2020

Activiteit op Landlust

18-01-2020

 

Het was weer een drukke boel bij boerderij Landlust afgelopen zaterdag18 januari. Er waren veel vrijwilligers, ouders en verkenners, op het erf, waar Scouting Willem Barendsz al jaren zijn vletten onderhoudt. Twee opdrachten werden zaterdag  uitgevoerd: Vletten in het water en onderhoud op het erf. Gelukkig waren er veel mensen aanwezig. De vrachtwagen met hydraulische kraan om de vletten te water te laten was verhinderd, maar gelukkig konden we een trailer huren van de scouts uit Waddinxveen. Er moest daardoor wel wat meer “manual labour” geleverd worden, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was heel fijn dat een van de ouders een goede trekauto had en bijpassend rijbewijs. Als team en met vereende krachten was het verplaatsen van de vletten een fluitje van een cent. De drie vletten zien er weer gelikt uit, mede door de inspanning van de onderhoudsvrijwilligers en de verkenners. De tweede activiteit was het knotten van een aantal wilgen, z.g. knotwilgen ???? … De kettingzaag en het snoeimes werden enthousiast gebruikt (na het nemen van de passende veiligheidsmaatregelen). Ook werd de welig tierende en woekerende bramenstruik gekortwiekt. Dat was wel een stekelig klusje. De SWB heeft weer aangetoond dat vele handen licht werk maken en dat zeeverkenners ook goed inzetbaar zijn als tuinman …..

Daarna lekker gezeild op de Oude Rijn

 

Mischa van Lindt

 

Knotwilgen op LandlustKotwilgen op LandlustVletten te water

 
 

Prijsuitreiking bakswedstrijden

Prijsuitreiking bakswedstrijden

Eindelijk is de uitslag van de bakswedstrijden bekend.

 

Na een vakantie en een afgelaste opkomst is eindelijk de uitslag van de bakswedstrijden bekend gemaakt.
De Ooievaars zijn voor een jaar de beste bak met 155,5 punten, een halve punt meer dan de Arenden.
De Zeemeeuwen zijn derde geworden met 153 punten, maar ook de Sperwers en Kieviten hebben het heel goed gedaan.

 
 
 
 
 

NaWaKa 2018

Nawaka is hét internationale zomerevenement voor alle waterscouts. De volgende editie vindt plaats in 2018, op Scoutinglandgoed Zeewolde. Volg Nawaka op Facebook en Twitter!

 

NaWaKa 2018

 
 
 
 
 

Einde van het onderhoudsseizoen voor de wacht

Zaterdag 18 maart zijn dan eindelijk de boten weer te water gelaten.

Einde van het onderhoudsseizoen voor de wacht

Reikhalzend is door de zeeverkenners uitgekeken naar dit moment.
Helaas kon de vrachtwagen niet eerder komen, waardoor de kinderen de boten niet bij de ligplaats konden verwelkomen.
Met de hulp van enkele ouders en kaderleden is alles op rolletjes gegaan en konden de Rode Vos, Blauwe Batavia en Vergulde Draak achter de Brandaris in sleep
naar de ligplaats bij de Winthont gebracht worden.
Ga voor meer foto's van het te water laten naar het fotoalbum.

Bakswedstrijden 2017

Zaterdag 18 februari was het slot van de jaarlijkse bakswedstrijden.

In de voorgaande weken konden de scouts punten verdienen met tent opzetten, pionieren, vuur maken en route technieken. De laatste dag wordt door alle bakken gekookt aan boord van de Winthont. Met voor zo min mogelijk geld zelf gekochte ingrediënten wisten de bakken weer iets bijzonders op tafel te zetten. Ze moesten een 3-gangen menu maken voor minimaal twee personen, waarbij het hoofdgerecht vis als ingrediënt moest hebben. De jury was zeer onder de indruk van de kookkunsten van de zeeverkenners.

Zomerkamp Scouts 2016

Hoe vergaat het de Scouts op Zweinsteinn en bij hun zoektocht naar Gruzelmenten? Volg het op hun zomerkamp Blog.

Zeeverkenners behalen de 2de plaats bij de RA4-zeilwedstrijden !

Tijdens de zeilwedstrijden van Admiraliteit Rijnland behaalde de gelegenheidsbak van Joep Bakker, Ruben van Lindt, Luuk Stroo en Joey Stinkens met vlet 1671 'De Groene Leeuw' de 2de prijs in de wacht gesleept in de categorie tot 15 jaar tijdens de RA4-zeilwedstrijden 2016.

 

Zeeverkenners behalen de 2de plaats bij de RA4-zeilwedstrijden !

Met deze prestatie mogen de 4 zeilers in het weekend van 24 en 25 september onze admiraliteit (en groep!) vertegenwoordigen op de Landelijke Scouting Zeilwedstrijden die in Harderhaven gevaren worden.

Allemaal gefeliciteerd!!

2de plaats vletten t/m 15 jaar 2016

 
 

Zomerkamp Scouts

De belevenissen van de Scouts zijn te volgen via de zomerkampblog.

Klik op het plaatje om naar de blog te gaan.
 

 

Kaderkamp 2015 - Survival en Abseilen in Luxemburg

Van 2 tot en met 4 januari is het kader op kamp geweest in Luxemburg. Het werd een survival in de ssneeuw waar iedereen zijn hoogtevrees kon overwinnen bij het abseilen. Maar bovendien werd het vooral fun voor de bootsen en kwartiermeesters. Van onze verslaggevers Katinka en Sterre

Kaderkamp 2015 - Survival en Abseilen in Luxemburg2 januari om 8 uur ‘s ochtends verzamelde de Bootsen en Kwartiermeesters bij Wachtschip Winthont. Daar vertrokken we nog in het donker naar Luxemburg voor ons kaderkamp. Na een reis van drie en een half uur kwamen we aan in het plaatsje Wiltz, in Luxemburg. We hadden te horen gekregen dat we nog anderhalf uur moesten wandelen naar het huisje. Dus nadat wij onze wandelschoenen aan hadden gedaan en klaar stonden om weg te gaan, bleken we er al te zijn, want het was maar 2 minuutjes lopen. Nadat we ons geïnstalleerd hadden in het huisje, zijn we gaan wandelen naar een steile helling. Daar zijn wij vanaf geabseild, daarvan zijn hele leuke foto’s gemaakt. Daarna moesten groepjes maken voor de indeling van het voorgerecht, het hoofdgerecht en het nagerecht. We zijn naar de supermarkt gegaan en elk groepje heeft de ingrediënten voor zijn gerecht gekocht. Het voorgerecht bestond uit wraps met kruidenboter, komkommer en sla, gemaakt door Famke en Sterre. Het hoofdgerecht was voor iedereen een hamburger tussen een hamburgerbroodje met sla, komkommer, tomaat, ui, en gebakken eitje en spek, gemaakt door Stan, Sieb en Katinka. Het nagerecht was zelfgemaakte chocolade kook pudding, gemaakt door Terry en Diede. Na de maaltijd en de afwas was er Karaoke wedstrijd. Daarna nog een spannende film, waarna we gingen slapen??

 

Lees meer...

Herfstkamp op het Braassem: ‘’Wie is de mol?’’

Zaterdag 18 Oktober 2014 in de vroege ochtend spelweekend ‘’Wie is de Mol’’ Al voordat de zeeverkenners konden aanmonsteren was er al een eerste opdracht waarmee geld voor de bak kon worden verdiend: “Kom precies tussen 9:20 uur en 9:30 uur aan bij de Winthont in correct uniform”.  Het begin van een weekend vol valkuilen en verdachte baksleden.

Herfstkamp op het Braassem: ‘’Wie is de mol?’’

Nog nooit waren alle zeeverkenners zo precies op tijd aanwezig: Er stonden zelf auto`s verderop te wachten omdat ze nog wat aan de vroege kant waren.

Voordat we gingen afvaren werden rond 10 uur de nieuwe dekzwabbers geïnstalleerd tot zeeverkenner. Na de installatie werd er nog het een en het ander uitgelegd over de veiligheid tijdens de sleep en aan boord van het schip. Toen de vletten eenmaal opgetuigd waren gingen de laatste persoonlijke spullen mee in de vletten. Daarna kozen we het ruime sop met onze vloot en wachtschip richting de Braassem!!

Foto's

Lees meer...